Alle blog artikles door

Technologie introduceert nieuwe toegevoegde realiteit in de eventwereld door Alexandre Velleuer

17 september 2018
illu Techno et event

De technologische big bang doet de eventwereld op zijn grondvesten daveren. Waarom? Om de genodigden ongeziene sensaties te garanderen en hen een unieke ervaring te laten opdoen in plaats van gewoon een zoveelste bedrijfsevenement bij te wonen. Tijd dus om die nieuwe augmented reality die de evenementen opluistert onder de loep te nemen.

Sinds enkele jaren worden modeshows steevast geopend met de nodige drones en hologrammen. Hetzelfde geldt voor tentoonstellingen, zoals de expo Beyond Klimt die van 21 september 2018 tot 20 januari 2019 plaatsvindt in Bozar. In 2015 al onthulde VO Event de nieuwe Audi A4 tijdens een techno-artistieke show die gebaseerd was op de mappingtechnologie en die speelde met de optische illusie tussen reëel en virtueel. Tijdens dit evenement kregen de genodigden een Oculus Rift-helm op het hoofd waarmee ze het interieur van de berline bovendien virtueel konden “bezoeken”. Het zou slechts een voorsmaakje zijn op de technologische revolutie die momenteel aan de gang is in de eventwereld.

Sindsdien zorgden tal van andere innovaties er immers voor dat de creativiteit van de eventorganisatoren een nieuwe dimensie kreeg en zichzelf letterlijk oversteeg:

 • augmented reality
 • virtual reality
 • gemengde realiteit
 • app-event
 • chatbots
 • 4DX
 • gevoelige scène
 • ...

Met als doel: een unieke, multisensoriële, onvergetelijke ervaring voor de deelnemers en zelfs ... de afwezigen!

 

Events die de grenzen van tijd en ruimte doorbreken

Zo effende live streaming het pad voor het delen van een evenement met een fysiek afwezig publiek. De vooruitgang van de virtuele realiteit (simulatie van wat werkelijk is), toegevoegde realiteit (digitale inhoud gekoppeld aan voorwerpen uit de echte wereld) en binnenkort ook de gemengde realiteit opent nog meer mogelijkheden om wie zich fysiek niet op de plaats van het event bevindt toch te betrekken. Of hoe de grenzen van tijd en ruimte, reëel en virtueel resoluut vervagen.

Een van de geheimen achter deze sensatie? HoloLens. Deze bril van Microsoft voor gemengde realiteit integreert in een enkel universum personen, plaatsen en voorwerpen uit de fysieke en virtuele wereld (met behulp van hologrammen). Een doorbraak die de deuren tot interactie en actieve deelname van iedereen wagenwijd openzet, of je je nu in je woonkamer, op kantoor of op de plaats van het event bevindt.

Maar wat met het menselijk contact? Bij VO zijn we van mening dat het virtuele menselijke contact al helemaal is ingeburgerd. Gasten gaan tijdens events zelfs op zoek naar diezelfde virtuele dimensie die ze tijdens hun job of vrije tijd ervaren hebben. Langs de andere kant zijn we er ook van overtuigd dat het echte contact nooit zal verdwijnen. Hoe fascinerend en intrigerend technologie ook is, ze versterkt ook de nood om elkaar in het echt te zien. Net daarom zal de fysieke deelname aan events nooit verdwijnen.

 

Evenementen die steunen op A.I en big data

Twee andere luiken uit de technologie hebben de uitwerking van events definitief veranderd: de big data en de artificiële intelligentie. In combinatie met chatbots maken ze tijdens events een ervaring mogelijk die gepersonaliseerder is dan ooit, ondersteund door biometrische herkenning.

Dankzij deze technologieën zal de genodigde naar een activiteit, workshop of debat geleid worden dat is afgestemd op zijn competenties en interessevelden. Zal hij automatisch in zijn moedertaal worden aangesproken. Zal zijn lievelingsdrankje klaarstaan nog voor hij iets besteld heeft. Zal de maaltijd die hem wordt voorgeschoteld rekening houden met eventuele allergieën. Zal hij worden voorgesteld aan personen met wie het interessant is om te netwerken, ...

 

De codes doorbreken dankzij technologie

Het is duidelijk: het tijdperk van de events die mee zijn met de nieuwe technologieën is volop aangebroken en zal in grote mate de codes helpen breken. Bij VO Event laten we ons meevoeren door deze dynamische evolutie. Meer nog, we willen het beste van de realiteit en van de nieuwe technologieën op een harmonieuze manier samenbrengen. Daar zien onze teams die de magie mogelijk maken nauwlettend op toe. Onlangs nog lieten we honderden werknemers van een groot bedrijf die over de hele wereld verspreid zaten vanop afstand samenwerken tijdens creatieve workshops en via digitale platformen. Het resultaat van hun werk droeg vervolgens als bij toverslag bij tot de uitwerking van het slotevent. En dat is nog maar het begin!

Meer blog artikels

 • Communicatie, de rode draad doorheen het gehele evenement, van het begin tot het einde

  Code
 • Drie basisregels voor de organisatie van een event

  Code
 • Zingeving + durf = geslaagd event

  Code