Alle blog artikles door

Lancering van de Circular Event Toolkit

24 juni 2021
WhatsApp Image 2021-06-10 at 19.59.55
WEBSITE

Op 10 juni 2021 organiseerde VO een webinar over de revolutie van de evenementensector als gevolg van de coronacrisis. Hierbij werd opnieuw bevestigd dat het meer dan ooit tijd is om te kiezen voor meer duurzaamheid als bron van innovatie en oplossingen. De deelnemers? Marie Delvaulx, Directeur van The Shift, Emmanuel Mossay, expert op het gebied van circulaire economie, Mathieu Bogaerts, Ecology Manager bij BME (Brussels Major Events) en Alexandre Velleuer, Managing Director van VO Event en VO Citizen.

De eerste thema's die aan bod kwamen, waren de heropstart van de eventsector in de post-COVID-periode en duurzaamheid als steeds belangrijkere en meer strategische uitdaging in de bedrijfswereld. Daarna kon het panel van gedachten wisselen over de relevantie van de circulaire economie bij evenementen en de concrete tools en oplossingen die vandaag voorhanden zijn. 

Tot slot werd de Circular Event Toolkit exclusief voorgesteld en gedeeld. Deze toolkit werd ontworpen door VO en ontwikkeld in het kader van het Be Circular-programma van Leefmilieu Brussel. De bedoeling van deze toolkit is de volledige evenementensector helpen bij deze transitie.

"Het is niet niks om een belangrijke sector als de eventsector opnieuw uit te vinden via de toepassing van nieuwe criteria als aanvulling op de esthetische en economische criteria. Ook ik was onder de indruk van het persoonlijke engagement van de meeste teamleden bij VO om een positieve bijdrage te leveren aan de uitdagingen op het vlak van klimaat. Het resultaat daarvan is een methodologie met concrete fiches en praktijken die via open source worden gedeeld en dus kunnen worden gebruikt door alle spelers", aldus Emmanuel Mossay, expert op het vlak van circulaire economie.

Bij VO gebruiken we deze tool al sinds 2019 en dit webinar was een mooie gelegenheid om er de eerste lessen en resultaten uit te halen. Hierbij trachtten we vier vragen te beantwoorden: Is de impact op de koolstofbalans meteen merkbaar? Wat is de impact op de afvalproductie? Is circulair duurder? Remt het circulaire aspect de creativiteit af?

Ontdek nu onze Circular Event Toolkit via open source, alsook de replay van dit lanceringswebinar bij de heropstart van de eventsector.

 

Meer blog artikels

  • Overzicht van duurzame innovatie bij VO

    News
  • Nieuwe expertises bij VO

    News
  • Hoe moet de eventsector eruitzien na de crisis?

    News