Alle blog artikles door

Hoe de ideale traiteur vinden? door Lindsay Poznanski

27 juli 2018
blog-code3-700x500
blog-code3-700x500-alt

Eten en drinken serveren is een kunst. En essentieel voor een geslaagd evenement. Welke traiteur je ook kiest of welk dessert je ook serveert, falen is geen optie. Lees hier het geheime recept van VO Event.

Voor veel genodigden is de catering een belangrijke factor voor het welslagen van een evenement. De kleinste fout wordt dan ook meteen afgestraft! Denk dus vooraf goed na over drie cruciale vragen. Wat serveren we? Hoe serveren we het? En wie maakt het klaar? Het antwoord op die drie vragen is heel eenvoudig te vinden. Kies drie traiteurs op basis van de voorkeuren van de klant voor het type catering (walkingdinner of seated dinner, buffet, live cooking ...), het type keuken (wereldkeuken, bio, streetfood ...) en het aantal genodigden. Vergelijken maar!

 

Wie komt er koken?

De drie gekozen traiteurs krijgen een gedetailleerde briefing over het aantal personen, het type service en keuken, de verwachte standing, de keuze voor champagne of bubbels én het budget per genodigde. En dan is het aan hen om hun creativiteit, persoonlijke toets en eventuele extraatjes te verwerken in een prijsofferte. Op basis van de offertes kies je voor een van de drie. En dan volgt het misschien wel belangrijkste deel: een proefsessie! De gekozen traiteur laat je per gang (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert) een selectie van drie gerechten proeven. Daarna kan de klant zijn menu samenstellen.

 

Smullen maar ...

De ultieme test gebeurt op de dag van het event. Hoe vinden de gasten het eten? En wat vinden ze daarnaast van de bediening, de timing en de ontvangst? Warme champagne, geknoei bij de bediening, gerechten die niet overtuigen of lange wachtrijen aan het buffet: elke fout is er eentje te veel. Een lege maag is onvergeeflijk.

 

De cateringtrends van vandaag

Na een lange culinaire voorgeschiedenis, is in de sector van de eventcatering gelukkig een nieuw tijdperk aangebroken waar inventiviteit de bovenhand neemt. Dankzij het concept van de wereldkeuken ging een hele nieuwe wereld open.

De trends en de toenemende aantrekkingskracht van de gastronomie in lijn brengen met meer aandacht voor de gezondheid, dat is de uitdaging. Lokale producten en vergeten groenten worden gecombineerd met biologische en vegetarische of veganistische trends en klassieke aardappelen moeten plaats ruimen voor quinoa, bulgur of linzen. Verse en traceerbare producten, circulaire economie en eerlijke handel zetten de toon. Het evenement en de hongerige magen van de genodigden zorgen voor een nieuwe ethiek die tot uiting komt op ons bord.

Ook na de maaltijd blijven we geëngageerd. Bijvoorbeeld in onze strijd tegen verspilling. Bij VO Event nemen we graag onze verantwoordelijkheid op en maken we er een erezaak van om de hoeveelheden juist te doseren en zo overschotten te vermijden. Hoe we dat doen? De leverancier briefen over het exacte aantal deelnemers en de genodigden sensibiliseren om zeker aanwezig te zijn. We zorgen voor een zo goed mogelijke wisselwerking tussen de koelkamer en de zaal én we kiezen voor kleinere bordjes om te vermijden dat er meer wordt opgeschept dan gegeten. En waarom zouden we op een dag niet gewoon gaan voor 'no waste'? De 100% eetbare schaaltjes van 'Do Eat' bewijzen alvast dat het kan! En ondertussen proberen wij de overschotten na de evenementen te bezorgen aan voedselbanken of andere organisaties, maar ook dat blijft een grote uitdaging. Het juiste tijdstip bepalen of de juiste hoeveelheid, het blijft een moeilijke opdracht. De actoren moeten stand-by zijn en snel kunnen reageren. Het evenement moet vlot verlopen en de voedingsmiddelen moeten snel verbruikt worden. Dat maakt de taak behoorlijk lastig en slechts enkele evenementen zijn die inspanningen waard.

 

New catering

Eetbare schaaltjes zijn al één ding, maar we zouden nog een stap verder kunnen gaan dan food alleen. Denk nu bijvoorbeeld aan onze service, ook daar kunnen we eindeloos vernieuwen op het vlak van verpakkingen, bestek, samenstelling van de buffetten, creativiteit in de combinaties, decoratie van de stands, tafels, buffetten, kledij van de bediening en ga zo maar door. Maar vooral het showaspect. Een groot sterrenchef verstopt zich niet langer in de keuken, maar komt naar buiten met zijn knowhow, imponeert, creëert en laat mensen live genieten van zijn creaties. Catering en animatie staan vandaag niet meer los van elkaar, ze maken integraal deel uit van elkaar en bezorgen het publiek een unieke beleving.

Want eten doen we in de eerste plaats met onze ogen. Er zijn nog zoveel mogelijkheden voor een nieuwe visuele look voor de voeding én het event. En die events passen zich stilaan aan de nieuwe gewoontes aan ... Vandaag werkt iedereen volgens een andere tijdschema en is niemand nog beschikbaar op hetzelfde moment. Sommige events op beurzen of productlanceringen geven hun vips daarom drie verschillende mogelijkheden om van de hapjes te komen genieten. Liever 's ochtends, 's middags of 's avonds? De catering past zich aan aan het moment! 'A la carte' is dus actueler dan ooit ... Logisch als het gaat om lekker eten, niet?

Meer blog artikels

  • "Reinventing the code": hoe VO voor uw event aan de slag gaat

    News
  • Vier tips voor de ideale locatie voor je event

    Code
  • Drie basisregels voor de organisatie van een event

    Code