Alle blog artikles door

Het museum: waardevolle locatie voor een event door Fabian Vanhouche

30 oktober 2018
belgaimage-140978799-full

Een museum is een fantastische plek om een evenement te organiseren. Niet alleen door zijn hoge toegevoegde waarde, maar ook als unieke inspiratiebron voor het decorontwerp.

Als eventorganisatoren bekijken we musea graag vanuit een professioneel oogpunt. We gaan na of ze een potentiële locatie voor een event kunnen zijn. Een locatie die bovendien niet alleen buitengewoon, maar ook veeleisend is. Want als we de technische en logistieke aspecten even achterwege laten, zien we welke enorme troeven deze magische plekken in zich hebben. Op voorwaarde natuurlijk dat we die ook benutten en hun identiteit bewaren. Zodra je dat begrepen hebt, kun je van een museum heel wat opsteken over het hedendaagse decorontwerp, technologische innovatie en hoe de deelnemers je event ervaren.

 

De keuze van het museum als onderdeel van de storytelling van het event

Net als bij de organisatie van een event, blazen technologie en digitalisering een nieuwe wind doorheen de musea. De bedoeling? Een nog meer intense, interactieve en exclusieve bezoekerservaring creëren. Zoals bij een event dus. Voorbeelden misschien? In het Louvre-Lens kunnen bezoekers via een aanraakscherm virtueel dierenmummies 'uitkleden'. In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel worden chatbots en virtuele robots met artificiële intelligentie ingezet als alwetende museumgidsen. En in het Moma in New York loopt momenteel een virtuele tentoonstelling met schilderijen die niet met het blote oog maar enkel op smartphones en iPads zichtbaar zijn. Ook 'gamification' wordt steeds populairder. Zo stelt het nieuwe MUDIA in Redu 300 werken van alle tijden tentoon. Je volgt daarbij als bezoeker een digitale route vol video's en spelletjes. Of al van digital mapping gehoord? Bezoek dan zeker eens de expo 'Van Gogh The Immersive Experience' die momenteel in de Brusselse Beurs loopt.

Musea zijn niet alleen een onmiskenbare bron van inspiratie, maar kunnen ook een perfecte eventlocatie zijn. De keuze van het museum moet dan wel een logische keuze zijn en passen bij de storytelling van het algemene concept van het event[UMO2] . Hoe meer dat het geval is, hoe meer je event een uitzonderlijk cachet krijgt. Onlangs nog organiseerde VO de zeer exclusieve 150e verjaardag van Puilaetco Dewaay Private Bankers in het pas gerenoveerde Museum voor Midden-Afrika. Het decor weerspiegelde daarbij de slogan van Puilaetco: 'Innovation through Tradition', want de genodigden legden een traject af dat begon in het prachtig gerestaureerde oude gedeelte en eindigde in het nieuwe hedendaagse gebouw. Traditie en innovatie zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar perfect aan.

 

Het museum mag niet overheersen

Zo'n unieke architecturale en esthetische plek kies je natuurlijk niet zomaar en haal je ook niet gewoon even overhoop. Het event moet dus zelfdragend zijn en snel kunnen worden opgebouwd en weer afgebroken. Een logistiek hoogstandje dus! Daarnaast vormt ook de vertrouwensrelatie tussen het evenement en het museum een extra uitdaging. Een subtiele evenwichtsoefening waarbij je de locatie, de kracht, het karakter en de schoonheid van die plek moet onderstrepen zonder ze helemaal te veranderen of te overheersen. Is het opzet geslaagd? Dan zal het museum dat achteraf ook zeker laten merken.

De wereld van de musea focust momenteel sterk op de bezoeker zelf, zijn gedragingen, verwachtingen en emoties om zo het ideale bezoekerstraject te kunnen uittekenen. Ook dat hebben musea dus gemeen met de organisatie van evenementen. Geavanceerde Museumlabs zetten daar dan ook gretig op in. In Bergen bijvoorbeeld wordt neurowetenschappelijk onderzoek verricht naar design thinking of het gedrag van het oog en de blik van de bezoekers in het museumgebouw en wanneer ze voor de werken staan. Een schat aan informatie en ervaringen die samen met de bezoeker wordt gecreëerd. En waarom dan ook niet met de genodigde van een event? Aan ons dus om de codes opnieuw uit te vinden en de deelnemers zo een écht unieke ervaring te bieden.

Meer blog artikels

  • Een reportingtool om de duurzaamheid van evenementen te stimuleren

    News
  • Technologie introduceert nieuwe toegevoegde realiteit in de eventwereld

    News
  • Vier tips voor de ideale locatie voor je event

    Code