Alle blog artikles door

Heb jij het geknipte VO-profiel?

19 februari 2020
TEAM

Nu VO op zoek is naar nieuw talent, staat één belangrijke vraag centraal: welke opleiding, competenties, kwaliteiten en karaktereigenschappen heb je anno 2020 nodig om aan de slag te gaan bij VO?

In de eventsector werken heel uiteenlopende profielen. Maar welke dan precies? En wat is bij VO de rode draad die al deze professionele profielen met elkaar verbindt? Het antwoord op die vraag is lang niet vanzelfsprekend. Daarom gingen we te rade bij drie 'profielen' van het kantoor: Dimitri, een ervaren Project Leader, Lindsay, die al vier jaar als Project Developer werkt en Monica, een jonge freelancer. Hun antwoorden brachten we samen in enkele constanten, criteria en kenmerken van het echte 'VO-profiel'.

 

Je échte opleiding? Die krijg je op het werk!

Opgeleid, ja. Maar helemaal voorbereid, zeker niet. Al sinds de oprichting bestaat de hechte VO-familie uit profielen met allerlei achtergronden en uit verschillende disciplines, soms zelfs zonder een rechtstreekse band met de eventwereld.

In onze wandelgangen tref je bijvoorbeeld een jurist van opleiding, een oud-student van het IHECS (Institut des Hautes Études des Communications Sociales) met diploma 'socioculturele animatie en permanente vorming', licentiaten Romaanse filologie, licentiaten Communicatie enz. De Master in Eventmanagement (met name aan het IHECS) werd nog maar heel recent opgestart. Dit jaar zullen er zo'n 80 studenten afstuderen. Die nieuwe lichting zal echter niets veranderen aan het DNA van VO, dat vooral bestaat uit kwaliteiten, competenties en waarden die in de eerste plaats op het terrein worden aangeleerd en overdragen.

 

Kennis en competenties

Een job in de eventsector bestaat uit verschillende disciplines. Veelzijdigheid is er dan ook een belangrijke troef. Met een basiskennis grafische vormgeving, videotechniek, fotografie, geluid en design kom je hier al een heel eind. Een multidisciplinaire cultuur dus, waarin vakmensen met uiteenlopende vaardigheden duidelijke en relevante vragen toegewezen krijgen.

Een event vereist ook een flinke dosis organisatietalent. Je moet last minute zaken regelen, pro- of reactief zijn en snel oplossingen vinden. Je hebt daarbij geen keuze: je moet altijd 'klaar' staan, je kunnen aanpassen, vindingrijk zijn, soms disruptief durven zijn of alternatieve oplossingen bedenken. Daarbij ben je ook nog eens steeds voorbereid op het ergste.

Een Project Developer moet er bovendien voor zorgen dat zijn klant mee is met het concept, zonder dat hij daarbij de strategische en communicatieve inzet van het event voor de klant uit het oog verliest. Hij moet zich dan ook in de plaats van de klant kunnen stellen en dat kan alleen maar als hij zijn sector ook echt begrijpt. Je bent als het ware een kameleon.

 

Kwaliteiten en waarden: een kwestie van attitude

Wie aan de slag is in de eventsector, weet dat hij keihard moet werken voor een 'one shot' op één bepaald moment en op één bepaalde plaats, die bovendien zo weer voorbij is. En daar hangt één grote verplichting aan vast: verpest het niet, want je krijgt geen tweede kans. Om daarin te slagen, moet je over een hele reeks kwaliteiten beschikken: ambitie, durf, stiptheid, doorzettingsvermogen, oog voor detail, dynamiek, denkvermogen ... Daarnaast moet je vooral goed georganiseerd en gestructureerd zijn en die structuur ook in de praktijk weten te brengen in het heetst van de strijd. Een event organiseren, is heel intensief!

Tot slot moet je ook een geboren teamworker zijn. Een event organiseren, is teamwork waarbij je openstaat voor en luistert naar alles en iedereen. Ook in de inspiratiefase en bij het bedenken van het concept. Bij VO Event staan menselijkheid, elkaar helpen, uitwisseling, overdracht, communicatie, respect en sociale relaties centraal om onze optimale werking te garanderen.

 

En de toekomst?

Bij VO staan we open voor anderen en de rest van de wereld. Ons bedrijf komt daardoor in contact met de samenleving waarin de waarden voortdurend veranderen. En dat heeft uiteraard een impact op onze profielen van morgen.

Onze verscheidenheid aan profielen zou moeten worden uitgebreid met mensen die niet alleen veelzijdig zijn, maar ook gespecialiseerd in de domeinen van de toekomst zoals technologie en/of de voortdurend evoluerende maatschappelijke waarden. Of waarom geen experten in VR, leefmilieu, circulaire economie of duurzaamheid?

Meer blog artikels

  • In 2019 was VO Event nog kringloopgerichter en creatiever!

    News
  • Showreel 2019

    News
  • Een evenement annuleren? Bij VO in geen 26 jaar!

    News